Om Helena

 

 

 

Jag heter Helena Andersson och är keramiker med verkstad och butik i utkanten av Svedala i södra Skåne. Jag har varit förälskad i lera sedan länge och skapar alltifrån stora koppar, tallrikar, krukor, ljusstakar och tårtfat. Bland annat. Helt enkelt föremål som vi använder ofta. Min förhoppning är att de ska förgylla ägarens vardag och få bidra till fest!

Jag skapar allt för hand genom att dreja, kavla eller att gjuta i stengodslera. Leran är ju ett naturmaterial och händerna är mänskliga och därför kan alsterna skifta lite i storlek, form eller glasyrnyans. Allt är unikt – det tycker jag är det fina med konsthantverk.

Jag tycker mycket om saker från en svunnen tid och inspireras gärna av äldre föremål och miljöer. Med en förkärlek för det romantiska så smyckar jag gärna med volanger och sirlighet men även ränder uppskattas. Mycken inspiration finner jag bland ärvda eller fyndade äldre ting som mormors gamla dukar och porslin. Men jag tycker också om det enkla. Alltså hittar du även det här.

Jag är född och uppvuxen här på vår lilla gård, Hyltarp 7. Hit har jag återvänt i vuxen ålder och bor nu här med min egen familj – därav namnet Helena af Hyltarp. Det är ju härifrån jag kommer.

Min uppväxt här på landet gav möjlighet till mycket skapande och fantiserande genom en tillåtande miljö med många olika material tillgängliga. Jag har alltid tyckt om att skapa i allt från legoklossar, trä, tyg och bakdegar och jag har alltid gillat att bli kladdig. Under min utbildning till arbetsterapeut i början på 90-talet fann jag leran och det har varit stor kärlek sedan dess. Jag har hunnit med otaliga kvälls-, helg- och sommarkurser i keramik och den egna drejskivan i garaget fick snurra så fort tillfälle gavs. För tio år sedan fick jag möjlighet att att gå en yrkesutbildning inom keramik på Östra Grevie folkhögskola och sedan 2014 lever jag min dröm som egen företagare i keramikens värld.

 

Hjärtligt välkommen ut till min verkstad och butik!

 

Du är också välkommen att följa mitt arbete i verkstaden via Instagram eller Facebook.

 

 

 

Hele Andersson keramiker på Helena af Hyltarp keramik. I famnen håller jag ett stort handdrejat fat med tydliga drejränder.

Mitt ibland keramiken. Foto: Urban Andersson

 

Bakgrund – Utbildning:

2009-2011

Estetisk linje, Keramik och glas, Östra Grevie Små blomvaser med kantdekoration av keramiker Helena Andersson, Helena af Hyltarp keramik.

Folkhögskola

1994-2004

Kvällskuser ABF och Folkuniversitetet

1993-1996

Arbetsterapeutexamen, Vårdhögskolan Lund

 

 

 

 

Helena Andersson – Medlemsskap

KHVC (Konsthantverkscentrum) –  https://konsthantverkscentrum.se/#/homepage

Intresseorganisation för professionella konsthantverkare och slöjdare

 

Formargruppen, Malmö – http://formargruppen.se/

Hantverkskooperativ med butik i centrala Malmö

 

Goda livet på landet  

Sammanslutning av gårdsbutiker på Söderslätt och Sydkusten