Om Helena

 

Välkommen till min värld av handdrejade och handgjutna bruksföremål!

Jag känner en fascination inför vad vi kan skapa med hjälp av våra händer.  Att med egen handkraft kunna tillverka något som sedan kan användas praktiskt under en lång tid känns väldigt rätt!

Ända sedan jag under min utbildning till arbetsterapeut på 90-talet började på en kvällskurs i keramik har jag varit fast i lerans värld. Det är ett fantastiskt material som ger otroliga möjligheter.

Skapandet av bruksföremål är en spännande balansgång mellan kreativitet och funktion. Produkten ska ju helst både fungera praktiskt och inte bara vara vacker att se på! Ibland måste dock kreativiteten få flöda alldeles fritt…

Jag tycker mycket om saker från en svunnen tid och inspireras gärna av äldre föremål och miljöer. Med en förkärlek för det romantiska ratar jag oftast uttrycket ”less is more” och inspireras istället av ”more is more” och smyckar med volanger och sirlighet men även ränder uppskattas. Mycken inspiration finner jag bland ärvda eller fyndade äldre ting som mormors gamla dukar och porslin.

Företrädesvis tillverkar jag drejade bruksföremål i stengodslera men gjuter även bruksgods i stengodsgjutlera.

Jag bor på en liten gård i Svedala i Skåne tillsammans med min man Urban och våra tre barn. Det är här på gården som jag också har min verkstad och en liten gårdsbutik där min keramik finns till försäljning.

Du får gärna följa mitt arbete i verkstaden via Instagram eller Facebook där jag finns under namnet ”helenaafhyltarpkeramik”!

 

drejbild-helena

 

 

Utbildning:

 

Diverse kvälls- och sommarkurser fr o m 1994Spegelbild Helena af Hyltarp

Estetisk linje, Keramik och glas 2009-2011 Östra Grevie Folkhögskola

 

Utställningar:

 

Utställning Konstföreningen Inspira Syd, Köpmansmagasinet i Smygehuk – Påsken 2015

Nötesjö Smakfulla möten – Påsken 2014

Samlingsutställning ”Porträtt” Smyge havsbad – Påsken 2013

KVIS (Konstens vänner i Svedala) – 2012

Falsterbo Konsthall –  2011

Östra Grevie Folkhögskola  – 2011

Skånekraft – konsthantverk i Lund, 2010

 

Medlemsskap

KHVC (Konsthantverkscentrum) –  http://konsthantverkscentrum.org/sv.html

Öppna sinnen

Goda livet på landet